Line-array rendszerek

QSC KLA aktív line array

QSC KLA aktív line arrayA KLA egy nagyszerű line-array rendszer, mely néhány kézmozdulattal, más hasonló hangfalakhoz képest rendkívül egyszerűen és rövid idő alatt összerakható, beüzemelhető. A KLA állandó görbületű, aktív line-array rendszer, ideális mobil és telepített hangosításokhoz, legyen az élőzene, vagy más hangosítási feladat. Nagyszerűségét az is mutatja, hogy a szubot a földre helyezve,a hozzávaló menetes állványcsővel két darab toppot tudunk ráhelyezni. A KLA sorozat két hangfalat tartalmaz, a KLA12 két utas, és a KLA181  szub hangsugárzót. Mindegyik 2x500W-os kiemelkedő hatásfokú erősítőmodullal rendelkezik. A KLA hangsugárzók rendelkeznek a DEEP™ processzorral, mely a mélyfrekvenciák hangsúlyosabb lesugárzását segítik a mélyhangok folyamatos ellenőrzésével, és szükség esetén limitálásával. Szintén a védelemről gondoskodik a GuardRail™ áramkör, mely biztosítja a hangszórók és erősítők védelmét. Fontos az energiatakarékosság, ezért a KLA család 5 perc nyugalom után készenléti állapotba kapcsol, de a jel megérkezésekor pillanatnyi késlekedés nélkül, azonnal feléled a rendszer.
Telepített alkalmazás esetén a KLA sorozatú hangsugárzók egy közös potenciométerrel távolról is szabályozhatóak.  A vonalszintű bemenetek XLR, a táp PowerCon™ csatlakozókkal rendelkezik és természetesen fűzhetőek. A táp, jel, készenlét és a limiter bekapcsolásáról LED-ek tájékoztatnak. A KLA12 top 12"-os mély és 1,75"-os nyomókamrás magas hangszóróval rendelkezik. Egy elem sugárzási szöge 18 fok, és kizárólag ívelt összeállításban illeszthetőek egymáshoz, így 5 db KLA12 segítségével érhető el a 90 x 90 fokos lesugárzás. A line-array elemek elektroakusztikai beállítását egyszerűsíti az Ar-Q™ rendszer, mely a frekvenciamenet kiegyenlítését az egymáshoz csatlakoztatott KLA12 hangsugárzók száma alapján végzi. A lineáris átvitel elérését a QSC Wide-Line™ line-array sugárzóiban megismert Intrinsic Correction™ algoritmus végzi, mely folyamatosan állítja az idő, frekvencia és fázismenetet. A KLA181 egy darab 18” hangszórót tartalmaz, ezen kívül a már említett DEEP™ DSP algoritmust, GuardRail™ védelmet, különböző csatlakozási lehetőségeket, hangerőszabályzót, LED visszajelzőt és polaritás kapcsolót.

 

A "KLA" sorozat a "House Of K" család tagja, melyet a K, KW és KLA aktív hangsugárzók alkotnak. Magyar elnevezése: "K dinasztia", ennek logója látható a jobb alsó sarokban.

QSC K dinasztia

 

QSC WideLine-8 Rendszer

QSC line arrayA WideLine-8 rendszer méretét meghazudtoló akusztikai tulajdonságaival magasra emelte a mércét a versenytársai előtt, melyet a legigényesebb koncert, vagy telepített hangrendszerek számára fejlesztettek és tökéletesítettek ki, olyan eszközt adva a profi felhasználók kezébe, amelyre bármilyen körülmény között számíthatnak. A line-array rendszerek alkalmazásánál gyakran kell figyelembe venni a helyszíni magassági vagy láthatósági korlátokat, melyek akadályozhatják az elhelyezést és határt szabhatnak a rendszer méretének. A hordozhatóság és magas minőség igényeinek kielégítése végett a QSC kifejlesztette a piac legkisebb, ugyanakkor legnagyobb teljesítményű line-array rendszerét, mely tagonként alig 508mm széles, 229mm magas és csak 17kg. Az aktív három-utas WideLine-8 alacsonyfrekvenciás szekciója 2 darab nagyteljesítményű, neodímium mágneses, 8" hangsugárzót tartalmaz. Mindkettő átfogja az alacsony frekvenciatartományt, de csak az egyik nyúlik át a középfrekvenciákra. A magas frekvenciákat egy speciális 140°-os hullámterelőre szerelt, csúcsminőségű, 3" neodímium mágneses nyomókamrás magassugárzó kezeli. A szabadalmaztatott többnyílású diffrakciós hullámterelő szinte folytonos akusztikai vonalforrást hoz létre, melynek eredménye, hogy a szomszédos elemek közti káros interferencia jelentősen lecsökken. A WideLine-8 mélysugárzója, egy apró ládából szolgáltat elképesztő hangteljesítményt. Első pillantásra a hangláda túl kicsinek tűnhet ahhoz, hogy elférjen benne a két nagy kitérésű 12”-os mélynyomó, ennek ellenére hatalmas hangnyomást produkál alacsony frekvenciákon is. A WL212-sw mélynyomó kis mérete azt is lehetővé teszi, hogy rögzített vagy hordozható alkalmazásokban használják akár színpad alatt, vagy ahol csak kis terület áll rendelkezésre. A mélysugárzó mérete illeszkedik a WideLine-8 elemek szélességéhez, így az mögé is helyezhető, vagy egy sorban is szerelhető. Az egész rendszert csúcsminőségű anyagokból állították össze. A láda környezetbarát, vízbázisú polimer lakkal kezelt nyírfa furnérlemez. A tömeg csökkentésére és a korrózió megakadályozására a függesztési alkatrészek alumíniumból készültek. Az egyszerű, elegáns felfüggesztési rendszer, a kis tömeg, méret és a kiváló ergonómiai tervezés eredménye az, hogy akár egyetlen személy is összeszerelhet egy rendszert. Egy függesztő keret akár 12 top és 4 mélysugárzó függesztésére is alkalmas. A földre állított (ground-stack) alkalmazásokra is gondoltak a tervezés során. A lehelyezett mélysugárzóra akár 6db WideLine-8 elem helyezhető és az így kapott rendszer mindkét irányba akár 10°-kal is megdönthető, biztosítva a színpad közelében lévő hallgatóság jobb lefedettségét.

 

QSC WideLine 10 rendszer

QSC line arrayA QSC WideLine-10 egy szélessávú line-array rendszer, mely nyitott, természetes hangzást és az átlagosnál szélesebb, 140°-os vízszintes lesugárzási szöget biztosít, ezért alkalmazási területe nagyon széles. A WideLine-10 egy három hangszórót tartalmazó rendszer, melyet biamp és triamp üzemmódban egyaránt lehet használni. Mindkét 10"-os mélysugárzó dolgozik az alacsonyabb frekvenciákon, de a frekvencia növekedésével egyikük - beállítható módon - fokozatosan lekapcsol. A biamp üzemmód passzív elemeket használ a mélyfrekvenciás hangszórók lekapcsolására (low frequency shading), így egyszerűbb kábelezést tesz lehetővé kevesebb erősítővel. A triamp üzemmódban a hangszórók precízebb, aktív elektronikán keresztül kapják a meghajtását, azokban a helyzetekben, ahol a legjobb hangminőséget és legnagyobb hangnyomást kell elérni. A WideLine-10 16 ohm-os  mélysugárzóival biamp üzemmódban akár négy dobozt is meghajthatunk egyetlen 2 ohm-mal terhelhető erősítővel, triamp üzemmódban a közép- és mélyfrekvenciás csoportban akár nyolc dobozt is össze lehet kapcsolni. A magassugárzó egy 3"-os titánium membrános, neodymium mágneses, nyomókamrás sugárzó 1,4"-os kijárattal, melyre egy szabadalmaztatott többnyílású diffrakciós hullámterelő van erősítve. Ez az eszköz a kiváló line-array teljesítmény előfeltétele, ideális vonalsugárzó forrást hoz létre és elősegíti a kivételesen széles vízszintes lesugárzási szöget. A WL2102-w az ipari szabványnak számító rétegelt nyírfalemezből készül, súlya 37,7 kg. A hangsugárzók mechanikai kialakítása lehetővé teszi a ládák gyors, könnyű egymáshoz rögzítését és az egyedi hárompontos felfüggesztési rendszer akár 24 doboz egymáshoz rögzítésére is alkalmas. A függőleges sugárzási szög fokonként állítható 0-10°-ig két szomszédos elem között. Minden rögzítéshez szükséges elem a hangsugárzó dobozára került felszerelésre, így külön tárolásukról sem kell gondoskodni. A felhasználó két függesztő konzol közül választhatja ki a megfelelőt az adott helyzetnek megfelelően akár földre téve (ground-stack) a rendszert. A WL218-sw és a GP218-sw csúcskategóriás, nagy teljesítményű, dupla 18"-os szubok a legnagyobb koncert igénybevételre tervezett mélysugárzók. Akusztikai felépítésükben azonosak, a különbség a rögzítő elemek kialakításában van. A 18"-os hangszórók 4"-os tekercsei üvegszálas csévetestre vannak tekerve, amely megakadályozza a nagy működési hőmérséklet következtében létrejövő alakváltozásokat. Mindkét doboz elsőrangú nyírfa rétegelt lemezből készült, erős belső merevítésekkel, és nagy igénybevételt elviselő festéssel.

 

 

 

QSC ILA line array rendszer

QSC ILA line arrayNapjainkban a line array konfigurációk lettek a vezető hangrendszerek a zenei ipar számos területén. A QSC ILA rendszere erre kínál egy megfizethető, professzionális megoldást kiváló ár/teljesítmény aránnyal.
Az ILA kifejezetten egy installációs rendszer, nagy teherbírású függeszthető elemekkel és ami talán meg fontosabb mérsékelt költségekkel. A rendszer összerakása és beállítása nem igényel különösebb szakmai tudást, vagy kifinomult akusztikai ismereteket, mert a vezérlő processzora kész presetekkel segíti a munkát. Az SC28 kiváló hangminőséget és egyszerű kezelhetőséget biztosít, rengeteg koncerten és turnén bizonyította már képességeit. Ahhoz, hogy ez a kombináció még egyszerűbben és tökéletesebben működjön, a QSC kifejlesztette és szabadalmaztatta az Intrinsic Correction™ eljárást.

 

Tartalom átvétel