Q-Sys hálózati audio rendszer

 QSC hálózati audio rendszer

 

QSC hálózati audio

 

Q-Sys integrált rendszerplatform

A Q-Sys™ egy átfogó, integrált rendszerplatform, mely az audiobemenetektől a hangsugárzókig tartó teljes jelutat lefedi. A Q-Sys végzi a szükséges audiófolyam-elosztást, feldolgozást, vezérlést és monitorozást, közben pedig a QSC-re jellemző egyedülálló hangminőséget és megbízhatóságot nyújtja.

Magas igényeket támasztó, nagy rendszerek számára tervezték, így a Q-Sys remek választás stadionokba, sportcsarnokokba, élményparkokba, színházakba, repülőterekre, szállodákba, kaszinókba, templomokba, oktatási intézményekbe, vagyis minden olyan létesítménybe, ahol nagy, az egész rendszert felölelő audió megoldásra van szükség. Néhány referencia:

 - University of Alabama – Tuscaloosa, Alabama
 - AT&T Park – San Francisco, California
 - Cabela’s Museum – Chappell, Nebraska
 - Walt Disney World – Orlando, Florida
 - Hebai Convention Center – China
 - FuZhou Train Station – China
 - ABC Television Studios – Burbank, California

A Q-Sys rendszer alapvető építőelemei a Core és az I/O Frame. A Core a rendszer "agya", elvégzi az audiófolyamok irányítását, feldolgozását, és az összes vezérlési feladatot. A centralizált feldolgozási architektúrájú Core három méretben kapható (Core 1000, 3000 és 4000).

Hálózati audio rendszer

Mivel minden feldolgozást egy egység végez, a tervezőnek teljes a szabadsága, és még a redundancia egyszerű kialakítására is lehetőség nyílik. A centralizált architektúrának köszönhetően minden bemenet csatlakoztatható bármelyik kimenetre anélkül, hogy összetett jelutak kialakítására lenne szükség. Bár a Q-Sys központi architektúrára épül, képes arra, hogy az I/O Frame-ek segítségével fizikailag a megfelelő források és célok közelébe helyezze a be- és kimeneti csatlakozásokat.

Minden I/O Frame maximum négy I/O kártyát tud fogadni, így egy egység 16 be- és/vagy kimeneti csatornát kezelhet. A rendelkezésre álló kártyák egyre bővülő kínálatában találhatunk 4 bemenetes standard és 4 bemenetes prémium minőségű mic/line bemeneti kártyák, 4 csatornás vonalszintű kimeneti kártyát, AES kártyát 4 be- és kimeneti csatornával, valamint 4 csatornás QSC DataPort csatlakozóval ellátott kártyát.

A QSC termékek megbízhatósága jól ismert, ám néha szükség van redundanciára. A Q-Sys a következő redundanciaszinteket támogatja:

 • Hálózati redundancia: a hálózati switchek és a kábelezés bővítésével érhető el. Hálózati hiba esetén a Q-Sys komponensek azonnal átkapcsolnak a tartalék összeköttetésekre.
 • Központ redundancia: egy második központ is csatlakoztatható a hálózathoz. Ha az elsőrendű központ meghibásodik, a másodrendű veszi át az irányítást.
 • I/O Frame redundancia: a tervező a magasabb prioritású szekciókba tartalék I/O Frame-et is telepíthet.
 • Erősítő redundancia: a QSC DAB-801 (DataPort Amplifier Backup panel) kiegészítő használatával öt QSC DataPort erősítő be- és kimeneteit lehet csatlakoztatni. Közülük egy tartalék lesz (4+1 redundancia kétcsatornás erősítőkkel). Két QSC DAB-801 használatával 8+1 redundancia is elérhető.

A Q-Sys a szabadalmaztatott, kis késleltetési idejű, Gigabit Etherneten alapuló Q-LAN hálózati implementációt alkalmazza. A Q-LAN végzi az eszközök közti routing feladatokat és biztosítja, hogy minden jel kevesebb, mint 0,33 ezredmásodperc alatt elér a forrástól a célig. A Q-Sys emellé audiofil minőséget, 32 bites felbontást, csúcsminőségű A/D és D/A átalakítókat nyújt, így kiváló hanghűséget és a teljes rendszerre is maximum 2,5 ezredmásodperc késleltetést (maximum 10 switch hops esetén) biztosít. Ezen felül támogatja a WAN-os audió IP streaminget, valamint a végpontok automatikus felderítését és konfigurációját.

A kezelési környezet intuitív, és könnyen használható. Letisztult felületű, menürendszere pedig egyszerűen áttkeinthető. Segítségével azonnal végezhető a rendszertervezés, nem kell egy nehézkes szoftver elsajátításával foglalkozni.

A Q-Sys a rendszer telepítésekor és átadásakor is időt takarít meg. Tervei másodpercek alatt lefordíthatók és beállíthatók. Ha a rendszerterv már készen van, az ellenőrzési és mérési feladatokra használható a Q-Sys beépített programcsomagja. Egy tesztérzékelővel a rendszer bármely pontját megjeleníthető a jelalak. FFT-alapú valósidejű analízis és impulzusválasz is mérhető a mérőmikrofon telepítése után.

A Q-Sys szinte korlátlan erőforrású platform, példátlan feldolgozási kapacitással. A Core belső feldolgozása 64 biten történik, így hatalmas tartalékot és nagy teljesítményt szolgáltat. Még a legkisebb, a Core 250i is óriási DSP erőforrásokkal rendelkezik, melyek bőséges tartalékot biztosítanak a tényleges felhasználásoknál. A Q-Sys sokrétű feldolgozási és vezérlési funkcióval rendelkezik, többek között:

 • Keresztváltók: maximum hat utas. Butterworth, Linkwitz-Riley, Bessel-Thompson és Csebisev topológiával
 • Késleltetés: maximum 32-szer 60 másodperc
 • Dinamika: háttérzaj-kompenzátor, automatikus erősítésszabályzó, kompresszor, expander, gate, peak limiter, priority ducker
 • Mérés: RMS/csúcsérték mérő, signal-jelző
 • Szűrők, equalizerek: mindentáteresztő, sáváteresztő, alul- és felüláteresztő és fésűs szűrők; grafikus, alul- és felüláteresztő és paraméteres equalizerek.
 • Egyéb: az erősítő terhelésének monitorozása, hangfájl lejátszása (wav és mp3 egyenesen a Core-ból), hangsugárzó-felügyelet, rendszernémítás és vésznémítás
 • Tesztelés: DC-, fehérzaj-, rózsazaj- és szinuszgenerátor, jelbeszúró (a hangútba bárhova beszúrható vele jel), jelmérő (a hangúton bárhol mérhető vele jel), valósidejű analizátor, Responsalyzer (FFT-alapú eszköz, mellyel kétcsatornás amplitúdó-, fázis-, impulzusválasz- és valósidejű mérések végezhetők).

A Q-Sys rendszervezérlési szintjei az alkalmazás igényeinek megfelelően lehetnek egyszerűek vagy összetettek. Szinte minden hangfeldolgozási paraméterre vonatkozhatnak a parancsok, a vezérlésspecifikus operátorokkal pedig növelhető a menedzselési kapacitás. Ezen felül bármelyik, vagy akár az összes funkció pillanatképe elmenthető és visszatölthető. Ha gazdagabb felhasználói felületre van szükség, akkor egyedi vezérlőpanelek könnyen létrehozhatók a Custom Control Interface eszközzel. Ezek a panelek drag-and-drop módszerrel hozhatók létre, majd hálózati számítógépről vagy egyéb, web-képes eszközről megtekinthetők és vezérelhetők. Az IP-alapú külső vezérlési protokollal a Q-Sys harmadik féltől származó vezérlőkhöz is kapcsolódni tud, így a vezérlési lehetőségek gyakorlatilag határtalanok.

Természetesen a Q-Sys bármilyen erősítővel, hangsugárzóval együtt használható, de teljesítménye exponenciálisan nő, ha QSC hangsugárzókkal és DataPort erősítőkkel alkot hálózatot.

A Q-Sys elegáns hardver/szoftver környezetet biztosít ahhoz, hogy egyetlen gyártó eszközeivel teljes hálózatot, feldolgozási és vezérlési rendszert építsünk ki. Így az integráció könnyű, az együttműködés hibátlan. A Q-Sys gyors, megbízható, a QSC pedig hírnevéhez hűen példátlan támogatást nyújt hozzá.